Bildresultat för kalmar nyckel
Ibland sammanstrålar olika intryck! I måndags visade Vetenskapens värld i SVT filmen om Kalmar Nyckel - skeppet som förde svenskarna till Delaware i ett försök att skapa Nya Sverige i Amerika. Extrema vedermödor på skeppet innan man kom fram till amerikanska kusten och etablerade sig där. Bara att navigera över Atlanten var förstås en utmaning.
Samtidigt har jag just lånat Herman Lindqvists "Våra kolonier - De vi hade och de som aldrig blev av". Där fick jag en repetition av TV-filmen.
Men där finns mycket annat om Sveriges ambitioner att bli en kolonialmakt. Bland annat finns idén om att söka guld på Jamaica. Det var ett försök av England att knyta Sverige närmre sig  och konspirera mot Spanien. Det blev inget av detta och guld fanns ju inte så mycket på Jamaica heller.

Lindqvist skriver också om Sveriges koloni Cabo Corso 1650 - 1663 i nuvarande Ghana. Det är det omtalade fortet där hundratusentals slavar kom att skeppas över till Västindien (många till Jamaica) och Amerika efter hand. En initiativtagare till kolonisering av Afrika var Louis de Geer, som satsade stora summor på detta projekt. Han marknadsförde sitt projekt bland annat genom att föra fyra svarta barn till Sverige "som ett slags varuprover".

Konstnären Carl Johan de Geer är släkting med Louis de Geer. Han har en utställning i Norrköping fram till 19 april i år "Släkten och slavarna". Genom ett möte med en brasiliansk man som berättade att han var ättling till en slav som Louis de Geer låtit frakta från Afrika till Brasilien väcktes Carl Johan de Geers tankar på frågan om mänsklig skuld kan gå i arv. Idag kommer  att medverka i Nordegren och Epstein i SR 1. Lyssna på det!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen