Bildresultat för toni morrison



Älskade av Toni Morrison

Vissa böcker stannar i medvetandet på ett speciellt sätt. Det gör Toni Morrisons ”Älskade”. Romanen handlar om slaven Sehte som lyckas rymma från bomullsplantagen med sina tre barn. Hon är fri under 28 dagar, sedan kommer förföljarna ikapp henne. Sethe står inte ut med att yngsta dottern, Älskade, ska bli slav. Hon dödar dottern i ett försök att skona henne från detta öde.

Toni Morrison har sagt att hon vill att läsaren ska bli kastad in i den här romanen lika brutalt och skoningslöst som de amerikanska slavarna slängdes in i ständigt nya sammanhang och platser. Allt de byggde upp och älskade slets ständigt sönder. Det var en brutal metod som slavägarna hade att skilja föräldrar från sina barn. Man ville slå sönder minsta familjekänsla hos slavarna. Sethe bär med sig minnet från sin barndom utan en mor. Men en dag böjde sig en av kvinnorna på majsfältet ner och sa ”Det är jag som är din mamma. Glöm inte det”.

 Sethe vill inte att hennes dotter ska plågas på samma sätt som hon gjort. Hon tänker att hon räddade sin dotter och att hon ska kunna låta bli att älska det döda barnet. Men det går inte. Älskade finns med i hennes medvetande och visar sig både som ett barnspöke och senare som en ung flicka som flyttar in i huset där Sethe till slut lever fri från slaveriet, men ändå inte fri.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen