Trångt i bokhyllan! En hel hylla är fylld med barnböcker – det smärtar att välja bort böcker. Men, jag får idén att inkalla sönerna. De får välja vilka böcker de vill behålla och ta hem dem till egna bokhyllor. Golvet är helt fyllt av böcker när den yngste kommer på besök. Han sätter sig ner på golvet och börjar minnas. Där är Max nalle, Lukas i fönstret och förstås Man kan aldrig ha för många brädor. Bokminnen från barndomen letar sig fram. Vi sitter en lång stund tillsammans på golvet och bläddrar. Bokhögen växer och jag följer med i minnena.
Den äldre sonen ser sig omkring när han ska välja. Var finns Els-Mari och småpapporna? Som tur är har inte lillbrorsan tagit den, så boken får följa med hem i kassen. Där hamnar även Barbapappas jul, Långt, långt bort och flera av Sven Nordqvists böcker. Vi tittar tillsammans igenom Jorden runt på 5 minuter. Den handlar om gubben som spottade i snön. Det var så kallt att spottet blev till en iskula som rullade ut i världen på äventyr. Iskulan kommer till nyckelpigan, som fryser om alla sex fötterna, åkersorken som hjälper iskulan iväg med en knuff av sin yxa och den ilskna haren som helst vill fira sin födelsedag i lugn och ro i sängen. Haren sparkar till på sitt argaste vis och iskulan återvänder till gubben som får en knuff på kälken hem till sitt hus. Pling, så spricker iskulan till hundratals små iskulor som skrattar i snön.
Jag slås av att illustrationerna är så bra gjorda och fantasirika för den som lyssnar. Det kan vara en skog som ser oändligt stor ur, vargar med farliga tänder eller alla småmuckor som pysslar i vrårna.
Vilken härlig tid när vi kom hem från dagis och satt tätt ihop i soffan en stund före middagen. En skön lässtund tillsammans efter en lång dag.
Det blev inte många böcker kvar sedan sönerna valt ut sina favoriter. Jag tittade igenom dem och såg att jag nog vill behålla de flesta. Jag har ju också mina läsminnen: Harpojkarna, Vi på Saltkråkan, Rasmus på luffen…

Kommentarer

  1. Varför inte Snorre Säl? Den är jättespännande!

    SvaraRadera
  2. Rör inte boken om Snorre säl säger pappa i huset och har gömt den i en låda längst in på vinden. Jag tror att det är farbror Ross som vaktar den, Glufs har inte en chans.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen